ΕΦΚΑ | Ξεκινούν οι αιτήσεις για επιστροφή χρημάτων σε μη μισθωτούς

ΕΦΚΑ | Ξεκινούν οι αιτήσεις για επιστροφή χρημάτων σε μη μισθωτούς

Σύμφωνα με τον e-ΕΦΚΑ, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοτελώς απασχολούμενοι και οι αγρότες θα μπορούν από την 1η Ιανουαρίου 2023 να υποβάλλουν αιτήσεις για την επιστροφή χρημάτων. Οι υποβολές θα πραγματοποιηθούν στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα Αίτηση Επιστροφής Αχρεωστήτως Καταβληθέντων, μέσα από την ιστοσελίδα efka.gov.gr. Ειδικότερα, οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι που ο ΕΦΚΑ τους οφείλει ποσά,  μπορούν να υποβάλουν αίτηση για την επιστροφή χρημάτων, που έχουν αποτυπωθεί:

  • ως ΠΟΣΟ ΠΡΟΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ/ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟ σε ειδοποιητήριο εκκαθάρισης ασφαλιστικών εισφορών των ετών 2017 - 2019,
  • ως ποσό ΠΡΟΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ/ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟ σε ειδοποιητήριο εκκαθάρισης ασφαλιστικών εισφορών από το έτος 2020 και μετά, ασφαλισμένων με παράλληλη μισθωτή απασχόληση
  • ως ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΠΡΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑ σε ειδοποίηση πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών, σε απόφαση επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών σε πρώην φορείς έως 31/12/2016,
  • ως πιστωτικά υπόλοιπα από γραμμάτια προείσπραξης δικηγόρων μετά την λήξη εκάστου έτους, εφόσον οι εν λόγω ασφαλισμένοι δεν εμπίπτουν στις περιπτώσεις ασφαλισμένων με παράλληλη μισθωτή απασχόληση.

Σε περίπτωση που δεν υποβληθεί αίτηση για επιστροφή, τα αχρεωστήτως καταβληθέντα χρηματικά ποσά παραμένουν στον e-ΕΦΚΑ ως πιστωτικά υπόλοιπα, συμψηφιζόμενα με επόμενες ασφαλιστικές εισφορές.

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.