Κηδεία τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου | Πλήθος ανθρώπων πλημμύρισε την Μητρόπολη Αθηνών

Κηδεία τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου | Πλήθος ανθρώπων πλημμύρισε την Μητρόπολη Αθηνών

Από τα ξημερώματα της Δευτέρας, πλήθος ανθρώπων πλημμύρισε την Μητρόπολη Αθηνών για να πουν το τελευταίο αντίο στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο. Μάλιστα, το πλήθος για το άτυπο λαϊκό προσκύνημα ήταν τόσο μεγάλο, όπου η ουρά έφθανε στο Μοναστηράκι. Αντίστοιχα, πλήθος επισήμων μετέβη στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αθηνών για την εξόδιο ακολουθία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Ανάμεσά τους ήταν ο βασιλιάς της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος και η βασιλομήτωρ Σοφία, αδερφή του εκλιπόντος Κωνσταντίνου. Παρούσα ήταν επίσης και η πριγκίπισσα Άννα ως εκπρόσωπος της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας, καθώς και το βασιλικό ζεύγος της Ολλανδίας, ο βασιλιάς Γουλιέλμος Αλέξανδρος και η βασίλισσα Μάξιμα. Παράλληλα, στη Μητρόπολη έφθασαν ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό, ο βασιλιάς Φίλιππος του Βελγίου και η βασίλισσα Ματθίλδη, ενώ ακολούθησε το βασιλικό ζεύγος της Ισπανίας, Φίλιππος και Λετίθια. Ακολούθως έφτασαν στη Μητρόπολη ο πρίγκιπας διάδοχος της Νορβηγίας Χάακον και η σύζυγός του Μέτε-Μάριτ.

Από Έλληνες επισήμους, στον χώρο μετέβησαν ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο βουλευτής ΝΔ και πρώην υπουργός, Γιωργος Κουμουτσάκος και ο ανεξάρτητος βουλευτής και επικεφαλής του κόμματος Πατρίδα, Κωνσταντίνος Μπογδάνος, τους οποίους οι πολίτες χειροκρότησαν. Παράλληλα, ως εκπρόσωποι της κυβέρνησης παρευρέθηκαν στον χώρο ο αντιπρόεδρος Παναγιώτης Πικραμμένος και η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, τους οποίους οι πολίτες αποδοκίμασαν. Τέλος, ο πρωτότοκος γιος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου εκφώνησε τον ακόλουθο επικήδειο λόγο:

"Μεγαλειότατε, βασιλιά, πατέρα μου, παππού, ολυμπιονίκη, είναι οδυνηρή αυτή η μέρα του χωρισμού με την αγαπημένη σου βασίλισσα και μητέρα μας, για εμάς τα παιδιά και τα εγγόνια σου.

Αλλά και για όλους εκείνους που τιμούν τη μνήμη σου και ήταν αδύνατο να είναι σήμερα μαζί σου. Δεν είναι αυτό το τέλος πατέρα, θα ζεις πάντα στη σκέψη και την καρδιά μας. Στερήθηκες πολύ νέος τον πατέρα σου, τον αείμνηστο βασιλέα Παύλο, τίμησες όμως πάντα την παρακαταθήκη του. Δόξασες τη χώρα ως Ολυμπιονίκης, έφερες τιμή στη γαλανόλευκη και στην πατρίδα. Ήταν δύσκολη εποχή πατέρα όταν ανέβηκες στο θρόνο. Από την πρώτη στιγμή αντιστάθηκες με σθένος και αναζήτησες τρόπο ανατροπής. Η προσπάθειά σου απέτυχε, όμως δεν ήθελες μένοντας στην Ελλάδα να γίνεις αιτία νέας αιματοχυσίας και δέχτηκες με σεβασμό την απόφαση του ελληνικού λαού.

Η αποφασιστική επιρροή στην εκλογή της Αθήνας για τους Ολυμπιακούς του 2004 ήταν μια από τις σημαντικότερες επιτυχίες σου. Ο Θεός σε αξίωσε πατέρα να αφήσεις την τελευταία σου πνοή στην πατρίδα μας, που αγάπησες σε όλη σου τη ζωή. Η ισχύς μου η αγάπη του λαού ήταν και πάντα θα είναι ο κανόνας της οικογενείας μας. Η ισχύς της πατρίδας είναι η αγάπη του Έλληνα για αυτή. Καλό ταξίδι".

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.