Τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, συναντήθηκε με τον Κύπριο ομόλογό της, Ιωάννη Κασουλίδη, όπου αναφέρθηκε στο Κυπριακό, λέγοντας ότι: "Ως χώρα με τη δική μας ιστορία διχοτόμησης, μπορούμε να κατανοήσουμε την απογοήτευσή σας για την υπάρχουν κατάσταση, ίσως κάπως καλύτερα από ό,τι άλλοι λαοί στην Ευρώπη. Η Γερμανία στέκει σταθερά στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μια λύση μόνο υπάρχει, στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών. Μια λύση δύο κρατών για την Κύπρο δεν είναι αποδεκτή. Είμαστε στη διάθεσή σας για να σας στηρίξουμε στον διάλογο με τον Βορρά. Ελπίζω οι Τουρκοκύπριοι να επιστρέψουν στο πρόγραμμα IMAGINE, στο πλαίσιο του οποίου τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις χιλιάδων μαθητών και των δασκάλων τους, προκειμένου η πράσινη γραμμή να μην είναι ένα σταθερό τοίχος στο μυαλό των ανθρώπων. Δεν μπορεί κανείς να επιλέξει τους γείτονές του. Για αυτό είναι καλό να είστε έτοιμοι και διατεθειμένοι για έναν έντιμο και εποικοδομητικό διάλογο. Αυτή η εποικοδομητική σχέση είναι σημαντική και για τους επόμενους μήνες. Αυτό περιμένουμε και από τις άλλες γειτονικές χώρες. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την αποκλιμάκωση.
Είναι σημαντικό να ωθήσει κανείς τον διάλογο και να αποφευχθεί η κλιμάκωση. Εκτιμούμε ιδιαίτερα ότι από τη Κυπριακή πλευρά πέρασαν αυτά τα μηνύματα, ότι υπάρχει διάθεση για διάλογο και επίλυση, προς όφελος των ανθρώπων, του λαού. Αυτό το λαμβάνουμε υπόψη μας και στις συνομιλίες μας με τους Τούρκους συνομιλητές. Σε περίπτωση διαμάχης, είναι σημαντικό να παραμένει κανείς στον διάλογο και επί της ουσίας έχουμε μία βάση, τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Μια μονομερής κίνηση η οποία θα παραβίαζε τη διαδικασία, δε θα ήταν αποδεκτή. Η βάση συνεργασίας είναι πάντα τα ανθρώπινα δικαιώματα και η τήρηση των διεθνών κανόνων. Η Κύπρος είναι για πολλούς πρόσφυγες η πρώτη σωτήρια στεριά στην οποία φθάνουν. Με κριτήριο τον πληθυσμό, στην Κύπρο υποβάλλονται τα περισσότερα αιτήματα ασύλου από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα. Το 2022 τα αιτήματα υπερέβησαν τις 21.000, αριθμός που θα αναλογούσε σε 1,5 εκατομμύριο στη Γερμανία. Η Κύπρος δικαιούται τη Γερμανική και την Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη".
Από την πλευρά του, ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι: "Η διχοτόμηση της Κύπρου δεν μπορεί να είναι η λύση στο πολιτικό πρόβλημα. Κάτι τέτοιο, δε θα ήταν το τέλος του δρόμου αλλά η απαρχή νέων προβλημάτων. Ο μόνος δρόμος είναι να συμφωνήσουν όλοι στα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Στο πλαίσιο της διζωνικής ομοσπονδίας υπάρχει αρκετός χώρος προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι φόβοι και των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων. Οι προσπάθειες επίλυσης θα συνεχίσουν τα τελούν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ωστόσο η Λευκωσία δίνει πλέον έμφαση στη βοήθεια χωρών που μπορούν να απευθυνθούν και στην Τουρκία και στην Κύπρο. Μια από αυτές είναι η Γερμανία."
Επιπλέον, ο Κύπριος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στη Ρωσία και τις Ευρωπαϊκές κυρώσεις, λέγοντας ότι: "Η Κύπρος είναι ανοιχτό βιβλίο και προτίθεται να δώσει πληροφορίες για άτομα που παραβιάζουν τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας ή που χρησιμοποιούν την Κύπρο για να τις παραβιάσουν. Η Κύπρος στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας αλλά και όποιας άλλης χώρας δέχεται επίθεση στην κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα."