Δυτικά Βαλκάνια | Μέτρα αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών εξετάζουν Ουγγαρία, Σερβία και Αυστρία

Δυτικά Βαλκάνια | Μέτρα αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών εξετάζουν Ουγγαρία, Σερβία και Αυστρία

Τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου, οι ηγέτες της Ουγγαρίας, της Σερβίας και της Αυστρίας δεσμεύτηκαν ότι θα λάβουν νέα μέτρα για να περιορίσουν τη ροή των παράτυπων μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω των Δυτικών Βαλκανίων. Σχετικά με τα μέτρα, ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν, δήλωσε πως: "Τα μέτρα θα αποσκοπούν στη μετάθεση της πρώτης γραμμής άμυνας της ΕΕ προς τη Βόρεια Μακεδονία. Τώρα η γραμμή βρίσκεται στα Σερβοουγγρικά σύνορα. Αυτό δεν είναι καλό για τη Σερβία και ούτε κι εμάς μας αρέσει. Εάν αλλάξουμε τη νομοθεσία της ΕΕ, ώστε τα αιτήματα χορήγησης ασύλου να υποβάλλονται μόνο σε hotspots εκτός της ΕΕ και η είσοδος στην Ευρώπη να μην είναι διασφαλισμένη μέχρι να αξιολογηθούν, τότε τα προβλήματά μας θα λυθούν".

Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών της Ουγγαρία, Σάντορ Πίντερ, δήλωσε ότι: "Η Ουγγαρία σκοπεύει να αναπτύξει 4.000 συνοριοφύλακες στα νότια σύνορά της", ενώ ο Αυστριακός καγκελάριος, Καρλ Νεχάμερ, ανέφερε πως: "Πρέπει να αλλάξουμε τη νομική κατάσταση στην ΕΕ ώστε να έχουμε πραγματικά αποτελεσματικές διαδικασίες ασύλου και αν η απόφαση είναι να επιστρέψουν οι μετανάστες στις χώρες προέλευσής τους, τότε θα πρέπει να έχουμε αποτελεσματικά διαδικασίες για την επιστροφή τους. Έχει ήδη παρέλθει η ώρα για δράση".

Τέλος, ο Σέρβος πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, υποστήριξε ότι: "Η Σερβία θα εναρμονίσει το καθεστώς χορήγησης βίζας με εκείνο της ΕΕ ώστε οι μετανάστες να μη χρησιμοποιούν τη Σερβία ως χώρα πρώτης εισόδου. Καταγράφεται σημαντική αύξηση στις αφίξεις μεταναστών από τη Συρία, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν. Η Σερβία δε θέλει να γίνει hotspot για μετανάστες. Η Frontex τον περασμένο μήνα ανέφερε ότι ο δρόμος των Δυτικών Βαλκανίων παραμένει η πιο ενεργή μεταναστευτική οδός προς την ΕΕ. Ο υψηλός αριθμός παράτυπων διελεύσεων των συνόρων μπορεί να αποδοθεί στις επαναλαμβανόμενες απόπειρες διέλευσης από μετανάστες που βρίσκονται ήδη στα Δυτικά Βαλκάνια".

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.