Κασουλίδης | "Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κινήσει γη και ουρανό για το Κυπριακό"

Κασουλίδης | "Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κινήσει γη και ουρανό για το Κυπριακό"

Την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, συναντήθηκε με τον βοηθό γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μίροσλαβ Γιέτζια, στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου. Μετά τη συνάντησή τους, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις συνομιλίες των δύο αξιωματούχων, λέγοντας ότι:

"Ο κ. Γιέτζια επισκέπτεται την Κύπρο εκ μέρους του γενικού γραμματέα με στόχο να διαπιστώσει πού βρίσκεται η κατάσταση όσον αφορά την αποστολή καλών υπηρεσιών του γγ για τη λύση του Κυπριακού. Αντιλαμβάνεστε σε ποιο κλίμα ζούμε εδώ στην Κύπρο αυτή τη στιγμή με αλλεπάλληλες προκλήσεις από πλευράς της κατοχής, προκλήσεις στη νεκρή ζώνη, προκλήσεις ότι τάχα πετυχαίνουν αναγνώριση στον Οργανισμό Τουρκόφωνων κρατών ή αλλού και με την απαίτησή τους να τύχουν συμφωνίας SOFA ως χωριστή οντότητα. Δε θα πετύχουν σε κανένα, λέγω εγώ. Και δεν πέτυχαν, παρόλο την Τουρκική προπαγάνδα. Ο Τύπος της Κύπρου πρέπει να διαλέξει ποιους πρέπει να πιστεύει, εμάς ή την Τουρκική προπαγάνδα;

Κινήσαμε γη και ουρανό. Δε θέλω να εκθέσω, άλλα κράτη, να το πουν μόνοι τους. Αλλά και για τα Τουρκόφωνα κράτη και για την τάχα SOFA από πλευράς Συμβουλίου Ασφαλείας και για το άνοιγμα γραφείων, έχουμε κινήσει γη και ουρανό. Περιλαμβάνω δικές μου τηλεφωνικές επικοινωνίες, περιλαμβάνω πράγματι παρεμβάσεις από τους εταίρους μας στην ΕΕ και σε επίπεδο υπουργών, αλλά και της υπηρεσίας εξωτερικής σχέσης, τις οποίες έχετε διαπιστώσει και από τις δηλώσεις τους και από τις ΗΠΑ και από την Κίνα, και έχουμε διασταυρώσει ότι έχουν κινηθεί.

Μίλησα δημοσίως για τους κινδύνους για την Αμμόχωστο. Μίλησα δημοσίως για τους κινδύνους για επεμβάσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου με γεωτρήσεις από πλευράς Τουρκίας. Δεν το έκανα για να φοβίζω τους Κυπρίους. Το έκανα για να κινητοποιηθούμε προληπτικά. Άμα το κάνουν και μετά, τι σχέση έχει πλέον; Και πράγματι αυτή τη στιγμή δε διαβλέπουμε στον σύντομο ορίζοντα οποιεσδήποτε ενέργειες. Πιθανόν να δούμε μετά".

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.