Ουκρανικός Πόλεμος | Μεγάλη νίκη Ουκρανών στο Μικολάεφ αλλά κινδυνεύουν να χάσουν το Ντονμπάς

Ουκρανικός Πόλεμος | Μεγάλη νίκη Ουκρανών στο Μικολάεφ αλλά κινδυνεύουν να χάσουν το Ντονμπάς

Οι Ουκρανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν την πρώτη τους μεγάλη νίκη στον πόλεμο, καθώς η αντεπίθεσή τους κατά των Ρωσικών δυνάμεων του Μικολάεφ ήταν επιτυχής, με τον Ρωσικό στρατό να τρέπεται σε φυγή προς τα ανατολικά. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική στιγμή του πολέμου, καθώς φεύγει το βάρος των κατακτητών πάνω από την Οδησσό και ανοίγουν οι δίοδοι που ενώνουν τη βορειοδυτική Ουκρανία με το Κίεβο.

Ωστόσο, η Ρωσική πολεμική μηχανή έχει σημειώσει πολλαπλές νίκες στο Ντονμπάς, με τη μεγαλύτερη να είναι στην πόλη Ιζίουμ, ένα από τα κυριότερα σημεία ελέγχου της περιοχής, ενώ η μάχη έχει μετακινηθεί στην Καμιάνκα, 13 χλμ νότια. Η πτώση της Ιζίουμ είναι ένα μεγάλο πλήγμα για τους Ουκρανούς υπερασπιστές του Ντονμπάς, καθώς τους αναγκάζει να δράσουν γρήγορα ή αλλιώς κινδυνεύουν να περικυκλωθούν από τον Ρωσικό ζυγό. Επιπλέον, οι Ρώσοι κατέλαβαν το Ρουμπεζνόγιε, μια μικρή πόλη στα 13χλμ βόρεια του Σεβεροντονέτσκ, ενός ακόμα προπυργίου ελέγχου των Ουκρανών στην περιοχή.

Η πόλη Τσουχούιβ, όπου βρίσκεται 38 χλμ νοτιοανατολικά από το Χάρκοβο, έγινε μάρτυρας αιματηρών μαχών ανάμεσα σε Ουκρανικές και Ρωσικές δυνάμεις, καθώς σημειώθηκαν πολλαπλές αντεπιθέσεις μέσα στη μέρα, με τους Ρώσους να βγαίνουν νικητές, ενώ η πόλη του Χαρκόβου και το Κραματόρσκ δέχθηκαν σφοδρά σφυροκοπήματα από Ρωσικά πυρά. Επιπλέον, η επίθεση στο Κραματόρσκ δείχνει πως οι Ρωσικές δυνάμεις έχουν το βλέμμα τους Νότια προς το Ντονμπάς, πράγμα που ανησυχεί του διεθνές αναλυτές, γιατί αν ολοκληρωθεί η περικύκλωση της περιοχής, 70.000 Ουκρανοί στρατιώτες θα κινδυνεύουν με αιχμαλωσία ή θάνατο.

Παράλληλα, στο Κίεβο, Λβιβ και Μαριούπολη σημειώθηκαν σφοδροί βομβαρδισμοί, με αναφορές για νεκρούς και τραυματίες στο Κίεβο, ενώ αντίστοιχα, οι αυτονομιστές του Ντονέτσκ κατηγορούν την Ουκρανική πλευρά για βομβαρδισμό του μεγαλύτερου νοσοκομείου της περιοχής. Τέλος, οι Ρώσοι ανέφεραν πως ελέγχουν το 90% του Λουγκάνσκ, ωστόσο δεν υπάρχει επίσημη αναφορά από τους Ουκρανούς, ενώ ανακοίνωσε πως επιβάλλεται απαγόρευση πτήσεων στο Ντονμπάς.

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.