Μ.Τσαβούσογλου | "Η άρση των εμποδίων για τις Ρωσικές εξαγωγές είναι νόμιμο αίτημα"

Μ.Τσαβούσογλου | "Η άρση των εμποδίων για τις Ρωσικές εξαγωγές είναι νόμιμο αίτημα"

Την Τετάρτη 8 Ιουνίου, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε ότι: "Αν είναι να ανοίξουμε τη διεθνή Ουκρανική αγορά, θεωρούμε ότι η άρση των εμποδίων για τις Ρωσικές εξαγωγές είναι νόμιμο αίτημα. Το σχέδιο του ΟΗΕ για το άνοιγμα διαδρόμου με στόχο την επανάληψη των Ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών είναι λογικό και απαιτεί περαιτέρω συνομιλίες με όλες τις πλευρές για να διαμορφωθούν οι απαραίτητες συνθήκες για την ασφάλεια των πλοίων.

Η συνάντησή μου με τον Λαβρόφ στην Άγκυρα υπήρξε εποικοδομητική και διαπιστώθηκε η επιθυμία επανάληψης των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο σχετικά με μία κατάπαυση του πυρός."

Από τη δική του πλευρά, ο κ. Λαβρόφ ανέφερε πως: "Δηλώνουμε καθημερινά ότι είμαστε έτοιμοι να εγγυηθούμε την ασφάλεια των πλοίων που θα αποπλέουν από τα Oυκρανικά λιμάνια και θα κατευθύνονται προς τον Βόσπορο, είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε σε συνεργασία τους Τούρκους εταίρους μας. Για την επίλυση του προβλήματος, το μόνο πράγμα που πρέπει να κάνουν οι Ουκρανοί είναι να επιτρέψουν στα πλοία να αποπλεύσουν από τα λιμάνια τους, είτε αποναρκοθετώντας τα είτε ορίζοντας ασφαλείς διαδρόμους. Αν τώρα άλλαζαν τη στάση τους, τότε στη δική μας πλευρά δεν υπάρχουν περιπλοκές. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει κατηγορηματικά αρνηθεί να επιλύσει το πρόβλημα των ναρκοθετημένων λιμανιών."

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.