Συναγερμός στην Κύπρο λόγω καύσωνα

Συναγερμός στην Κύπρο λόγω καύσωνα

Η Κύπρος πλήττεται από ένα ακραίο κύμα καύσωνα τον τελευταίο μήνα, με τις θερμοκρασίες να αγγίζουν πρωτοφανή ύψη, ξεπερνώντας ακόμα και τους 47 βαθμούς Κελσίου. Οι συνέπειες για την ύπαιθρο είναι καταστροφικές, με τους αγρότες να μετρούν απώλειες στις καλλιέργειές τους. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του economytoday, η κατάσταση στις πατατοκαλλιέργειες αγγίζει τα όρια του απίστευτου, καθώς οι πατάτες βγαίνουν από το έδαφος... ψημένες! Ο παρατεταμένος καύσωνας έχει ζεστάνει τόσο πολύ το έδαφος, που οι πατάτες ψήνονται κυριολεκτικά πριν καν οι παραγωγοί προλάβουν να τις συλλέξουν. Αυτό καθιστά αδύνατη την πώλησή τους, προκαλώντας σημαντικές οικονομικές ζημιές στους αγρότες.

Η πρωτοφανής αυτή κατάσταση φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη για άμεση λήψη μέτρων στήριξης των πληγέντων καλλιεργητών. Παράλληλα, αναδεικνύεται η κρισιμότητα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα πλήττουν όλο και συχνότερα με ολέθριες συνέπειες.

Πέρα από τις άμεσες ζημιές στην ύπαιθρο, ο καύσωνας θέτει σε κίνδυνο και την υγεία των πολιτών. Η έκθεση σε ακραίες θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις, ιδιαίτερα σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Ο Γ.Γ. του Παναγροτικού Συνδέσμου Κύπρου, Τάσος Γιαπάνης χαρακτηριστικά αναφέρει: «Ο παρατεταμένος καύσωνας έχει ζεστάνει τόσο πολύ το έδαφος, που με την εξόρυξη των πατατών είναι ψημένη η πατάτα. Δεν μπορούμε να την εμπορευτούμε, είναι μισοψημένη! Έχει διαλυθεί η πατατοκαλλιέργεια από τον παρατεταμένο καύσωνα», ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Άμα η πατατοκαλλέργεια, που είναι κάτω από τη γη επηρεάστηκε, φανταστείτε όλους τους υπόλοιπους κλάδους».

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.